5 dôvodov, prečo je vláknina psyllium zdraviu prospešná
5 dôvodov, prečo je vláknina psyllium zdraviu prospešná
Vláknina psyllium pochádza zo semien byliny Plantago ovata (Skorocel indický), ktorá sa vyskytuje najmä v Indii. Psyllium sa odporúča všetkým, ktorí trpia nedostatkom vlákniny, čo môže mať za následok tráviace ťažkosti ako sú nadúvanie a zápcha, ďalej kožné problémy, neschopnosť chudnúť, pre diabetikov a všetkých, ktorí chcú mať v poriadku nielen črevá a trávenie ale celkové zdravie. Používa sa ako doplnok stravy vo forme granúl, kapsúl alebo prášku. Navyše, vláknina psyllium je vhodná aj pre ľudí citlivých na iné typy vláknin, pre celiatikov alebo tých, ktorí trpia laktózovou intoleranciou. Neobsahuje totiž lepok ani mlieko a je pre vaše citlivé črevá ako stvorená. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a rovnako tak napomáha regulovať vysoký cholesterol a zmierňuje zápchu.
Ako už isto viete, až 80% imunitnej sústavy spočíva v tráviacom trakte. Aby sme predišli infekciám a zmiernili zápaly potrebujeme, aby črevá správne fungovali, k čomu nám môžu dopomôcť prebotiká. Týmto je napríklad aj psyllium. Slúži teda ako "potrava" pre prospešné črevné baktérie probiotiká, ktoré sú nevyhnuté pre celkové zdravie tráviaceho traktu a celého imunitného systému. V tráviacom trakte má schopnosť zmäkčiť stolicu, čo je užitočné hlavne pri krátkodobých ochoreniach ako už spomenutá zápcha, kedy zabraňuje vzniku väčších komplikácií akú sú hemoroidy a análne pukliny.
Aké sú ďalšie zdravotné účinky tejto zaujímavej vlákniny?
1. Zmierňuje a lieči hnačku
Vďaka schopnosti absorbovať vodu zmierňuje zápchu a tým pádom zlepšuje priechodnosť stolice v črevnom systéme.
2. Stabilnejšia hladina cukru v krvi
Užívanie vlákniny nezapočítavame do energetického príjmu. Vďaka nej sa cítime dlhšie sýti a je tiež prospešná pre naše črevné baktérie, ktorým slúži ako "zdroj" potravy. Užitím vlákniny spolu s jedlom znižujeme glykemický index potraviny, čím prispievame k stabilnejšej glykémii po jedle.
3. Posilňuje srdce
Pokiaľ vlákninu psyllium zaradíte do svojho jedálnička, môže vám pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení, znížiť vysoký krvný tlak, upraviť hladinu lipidov a celkovo posilniť srdce.
4. Vhodné aj pre diabetikov
Diabetici alebo ľudia trpiaci cukrovkou si musia dávať pozor na svoju stravu a na to, čo vložia do úst. Aj preto sa môže psyllium stať ich pomocníkom, ktorý im pomôže udržať zdravú glykemickú rovnováhu. Diabetikom vďaka nej môže krvný cukor stúpať postupne a pomalšie. Pridaním psyllia do jedál znižujete množstvo sacharidov, ktoré daný pokrm obsahuje.
5. Je bezlepková!
Ako sme už zdôraznili skôr, vláknina psyllium je úplne bezlepková čiže vhodná aj pre celiatikov. Môžete ju použiť aj pri pečení, pretože po namočení do vody vznikne gél, ktorý vašim pečeným dobrotám dodá potrebnú vláčnosť a bráni drobivému a suchému cestu. Psyllium môžete pridať do koláčov, chlebov, palaciniek alebo do smoothies.